Dzisiaj opiszę jak zrobić sztos 😉 czyli Comber Jagnięcy polany sosem z octu balsamicznego i miodu podany z puree z batata i pomidorami koktajlowymi.
fullsizerender

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

350 – 500 gram comber jagnięcy (4 – 6 sztuk kotlecików)
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz, rozmaryn
gałązka pomidorów koktajlowych

SOS:

2-3 łyżki sosu balsamicznego
1 łyżka miodu
kilka kropel soku z cytryny
rozmaryn, sól, pieprz

PUREE Z BATATA

Jeden duży batat około 400 gram
łyżka masła
kilka kropel soku z limonki

PRZYGOTOWANIE

Żeby to był prawdziwy sztos musimy minimum 2 godziny wcześniej (a najlepiej 24 godziny) przed  przyrządzaniem, zamarynować nasze kotlety jagnięce w oliwie i rozmarynie i odstawić do lodówki.  Następnie mięso należy wcześniej wyciągnąć z lodówki tak aby nabrało temperatury pokojowej.

Comber jagnięcy grillowanie

Rozgrzać patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego. Kotleciki Jagnięce posolić grubo ziarnistą solą i od razu smażyć, ale najpierw kostkami ustawionymi pionowo do góry przez 4 minuty (położyć tą stroną gdzie jest najwięcej tłuszczu) a następnie przewrócić poziomo i dalej smażyć od strony mięsa przez 3 minuty, (położyć teraz na patelnię pomidory koktajlowe) obrócić i znowu smażyć przez 3 minuty. Na grillu postępujemy tak samo. Ja po usmażeniu odstawiłem jeszcze kotlety jagnięce do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni tak aby sobie tam odpoczęły przed zjedzeniem.
Kotlety jagnięce podawać polane sosem oraz z purée z batatów.

Comber jagnięcy

SOS

Na patelnie w której grilowaliśmy kotlety wlewamy sos balsamiczny, dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, kilka kropel cytryny, miód. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i odparowania wody. Kiedy sos zgęstnieje jest gotowy.

PUREE

Obrać batata  i pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i gotować przez około 20 minut, wodę posolić jedną łyżeczką. Po ugotowaniu przeepuścic przez praskę, dodać trochę masła, kilkakrotne soku z limonki.

Comber jagnięcy

SMACZNEGO!

Facebook Comments
5.00 avg. rating (100% score) - 5 votes