~~Focaccia con sale e rosmarino czyli Focaccia z solą i rozmarynem~~

Bardziej przypomina chleb niż pizzę. Jak już zaczniemy ją jeść to trudno się oprzeć i skończyć…Świetnie prezentuje się pokrojona na kawałki posypana rozmarynem,solą grubo ziarnistą i podana jako przekąska do wina lub starter.

Składniki  (2 porcje)

Odmierz w dzbanku 100 ml ciepłej wody, wymieszaj z dwoma szczyptami cukru, dodaj drożdże i łyżkę oliwy. Odstaw w ciepłe miejsce.

Na blacie gdzie będziesz wyrabiać ciasto zrób górkę z mąki z dziurką w środku. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami i mieszaj tak aby połączyć składniki. Ugniataj ciasto rękami (można też w robocie kuchennym) tak długo aż osiągnie gładką sprężystą konsystencje.  Posyp blachę mąką i odłóż na nią  ciasto, skrop kilkoma kroplami oliwy i przykryj czystym ręcznikiem, ściereczką ns około jedną godzinę w ciepłe miejsce. Temperatura powinna być wyższa niż 20 stopni C.

Rozgrzej piekarnik do temperatury min 220 stopni ( ja piekę w 270 stopniach). Obsyp blat mąką i podziel ciasto na dwie równe części i z każdej uformuj kulę z której nasępnie formujemy okrąg palcami zaczynając od wewnątrz lub wałkujemy. Placki powinny być grubości do 5 mm. Posyp placki rozmarynem i solą gruboziarnistą.

Umieść placki na blasze i piec przez 4-8 min zależy jaka temperatura. Wyjmij jak placek zrobi się złocisty, pokrój na kawałki i podawaj.

~~Smacznego~~

Poniżej zdjęcie Focacci która wykonałem po raz pierwszy 🙂 piekłem na kamieniu do pizzy w grillu gazowym Webera.

Facebook Comments
5.00 avg. rating (100% score) - 2 votes