~~Kebab z indyka – grillowany shish kebap z mięsa mielonego~~

Przepis na Kebab z indyka  – składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej zmielić pierś samemu)
1/4 cebuli białej
poszatkowany 1/2 pęczka pietruszki
poszatkowana łyżka stołowa mięty
poszatkowana łyżka stołowa bazylii
1/2 łyżki kuminu
1/2 łyżki utłuczonej kolendry
odrobina chili
1/2 posiekanego ząbku czosnku
szczypta soli morskiej
pieprz
łyżka stołowa wyciśniętego soku z cytryny

Przepis na Kebab z indyka  – przygotowanie:

Mięso mielimy lub jeśli już mamy zmielone to wrzucamy do miski i łączymy ze wszystkimi składnikami wyżej wymienionymi.

IMG_0120

IMG_0121
Mieszamy dotąd aż uzyskamy ładną masę, pozostawiamy je najlepiej na minimum godzinę w lodówce (lepiej na dłużej). Przygotowujemy patyczki i wkładamy je do wody aby nasiąknęły. Formujemy podłużne kotlety tak jak na zdjęciu poniżej.

IMG_0123

 

Rozgrzewamy grilla przez kilka minut (ja robiłem na gazowym ale można zrobić również na zwykłej patelnii), a nasze kebaby nabijamy na patyczki. Wstawiamy na grilla na 3-4 min z jednej strony, następnie obracamy i znowu 3-4 minuty. Tyle czasu wystarczy nam aby mięso było soczyste, jeśli wolicie aby mięso było „well done” to z każdej strony po 3 min czyli 3 x 4 strony  = 12 min.

grillowany kebap z indyka

 

Tak zgrillowanego kebaba podajemy z dodatkami. Ja podałem z kuskusem oraz sosem tzatziki na które to przepis znajdziecie u mnie na blogu pod linkami.

Grillowany kebab z indyka z kuskusem i sosem tzatziki

 

~~ SMACZNEGO ~~

Facebook Comments
5.00 avg. rating (100% score) - 3 votes