Przepis poniżej  jest pełny aromatycznych dodatków a krewetki są cudowne, chilli nadaje daniu wyrazistej nuty. Czas przygotowania jest krótki.

Lubię to danie serwować, kiedy mam gości i chce ich zaskoczyć czymś niebanalnym i niestandardowym poza kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną,  które tak często królują na naszych stołach.

Zawsze też staram się  mieć jakiś zapas krewetek w zamrażalniku bo jeśli już brakuje mi pomysłów na szybką kolację lub obiad, to wystarczy do tego makaron np tagiatelle i trochę cukinii i danie mamy gotowe.

 

Składniki:
30 małych krewetek
średni bakłażan
średnia cukinia
dwie szalotki
jedna czerwona cebula
cebula dymka
pomidory koktajlowe około 8-10
groszek cukrowy (niekoniecznie)
pół cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zielony pasty chili (Green curry)
0,5łyżeczki brązowego cukru
papryczka chili kilka plasterków
łyżka masła
oliwa z oliwek
mleko kokosowe
świeże zioła: natka pietruszki, szałwia i rozmaryn

Składniki

Przygotowanie marynaty:
Do miski wlewamy 50ml  oliwy z oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z 1/4 cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz paprykę chili pokrojoną w cienkie plasterki.
Wszystko razem mieszamy dodajemy krewetki i odstawiamy do lodówki na godzinę lub więcej w zależności ile tego czasu posiadamy (im dłużej tym lepiej).

Przygotowanie dania:

Bakłażana i cukinie kroimy w centymetrowe kawałki, cebule oraz szalotkę kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, obsmażamy i trochę dusimy. Dorzucamy posiekany czosnek, łyżkę masła oraz groszek cukrowy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę  i wrzucamy na nią krewetki szybko je obsmażając, dodajemy zielona pastę chili (green curry) solimy oraz pieprzymy trochę, dodajemy wody, całość operacji obsmażania krewetek nie powinna trwać dłużej niż trzy minuty. Następnie przerzucamy krewetki z sosem do patelni numer jeden dodajemy całą resztę składników czyli: bakłażan, cukinia, 0,5łyżeczki brązowego cukru, cebula dymka pokrojona w centymetrowe paski, dusimy i mieszamy przez około 3-4 minuty. Dalej dodajemy natkę pietruszki oraz mleko kokosowe wg uznania (ja dodałem około 70ml). Mieszamy jeszcze chwilę i sciągamy z palnika.

Do dekoracji możemy użyć: garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny.

Czas przygotowania: 30 minut

 

 

 

Krewetki z zielonym curry

Krewetki z chili i mlekiem kokosowym

 

Smacznego !

Facebook Comments
5.00 avg. rating (100% score) - 2 votes