Rostbef wołowy wolno pieczony w niskiej temperaturze idealnie nadaje się na kanapki lub bagietki, jest to doskonała przekąska lub element dania głównego. Kluczem do sukcesu jest dobrze wybrać mięso. Ja do swojej potrawy użyłem rostbef który kupiłem w Makro. Sezonowany rostbef przez 18 dni ma bardzo ładny ciemno-czerwony kolor, jest delikatnie poprzerastany tłuszczem co gwarantuje nam po obróbce termicznej w niskiej temperaturze soczystość i doskonały smak.

 

rostbef sezonowany 18 dni

 

 

Składniki:

1kg ładnego rostbefu jeśli będzie sezonowany tym lepiej
rozmaryn
pieprz
sól
papryka słodka

Przygotowanie:

Mięso po wyjęciu z lodówki należy na chwilę odstawić tak żeby złapało temperaturę pokojową. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błony i duże przerosty tłuszczowe. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni. Nacieramy przyrządzoną w moździerzu specjalnie przygotowaną mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i rozmarynu. pamiętajcie że przyprawy przygotowane specjalnie na dany moment gwarantują najlepsze walory smakowe. Na patelni rozgrzewamy olej i szybko obsmażamy zarumieniając każdy bok naszego mięsa.  Następnie wkładamy nasz rostbef  na kratkę piekarnika, pod spód mięsa (na kratkę) kładziemy rozmaryn i pieczemy przez ok 4 godziny. Na spodzie piekarnika proszę położyć blachę, ja dodatkowo pokryłem ją papierem do pieczenia ponieważ przez cały czas soki z mięsa będą nam kapały i nie chcemy aby zabrudziły nam piekarnik 🙂

Czas przygotowania :

około 4h 30min

 

przyprawiony rostbef
obsmażony rostbef
wolno pieczony rosbef

Finalnie kanapka z wolno pieczonym rostbefem 🍴

kanapka z wolno pieczonym rostbefem

Facebook Comments
5.00 avg. rating (100% score) - 2 votes